Het doel is dat iemand met autisme zich sterker en met meer vertrouwen voelt
Het kan soms intensief zijn, of lastig te ervaren hoe een familielid met autisme, iemand uit uw gezin zich opstelt, of soms gedraagt. Hoe gaat zij/hij verder? Soms is iemand uit de familie te dichtbij, of is er te lang gefocust op onze hoofdpersoon en zoekt u hoe u zelf meer op afstand kan komen in een nieuw proces. Het is ook voor te stellen, dat u als familielid zich zorgen maakt in de zin van: “hoe moet het verder zonder mij of ons?”
Iemand met autisme kan eigenwijs, hardnekkig of onverdroten overkomen. En doet dat niet expres. Het jaren met elkaar optrekken kan dan een rol spelen in hoe u het probeert meer los te laten…
Een coach kan een frisse wind laten waaien, of een ander pad wel mogelijk maken.
Het kan goed zijn, dat iemand met autisme een stuk jonger overkomt en handelt dan anderen. En op andere gebieden weer verder lijkt dan een gemiddeld iemand.
En ik weet zelf wat het is: dan weer prima overkomen en opeens op een punt weer ontredderd raken. Dit gebeurt nooit in mijn coach- werk.
Ik wil graag kijken wat er af te spreken valt met degene met autisme. Ook geef ik ruiterlijk aan, dat degene met autisme mijn client is. Dat is maar goed ook: ik wil met haar of hem aan de slag. Wel kan nodig zijn om met u samen hernieuwde afspraken te maken.
En: ik neem de coachee heel serieus en wil zonder te pamperen, dat zij/hij zelf meer regie neemt, dus meer het stuur in eigen hand gaat nemen als dit kan.
Er kan overleg zijn met de omgeving, de familie, maar ik ga aan de slag met mijn client. Zo nodig maken we afspraken, zodat u ook aan het werk kunt.
Mijn zorg is: hoe komt iemand met autisme er beter en met meer eigen regie op te staan en kan meer zelf verder wanneer dit mogelijk is. Dat de degene met autisme zich beter voelt, sterker, prettiger, rustiger en/of nieuwe stappen kan nemen.
We spreken elkaar thuis, dan is een eigen, rustige plek voor de gesprekken nodig.